12 August 2012

Lempeng Kelapa (Peknga Nyioq)

Sila terima hakikat yang orang Utagha suka mengolah perkataan-perkataan dan sesungguhnya ia sangat comel didengari :P


Yesterday I made my first Malay Coconut Pancake (Lempeng Kelapa) atau bahasa Utagha orang panggil peknga nyioq. Sedap sangat sebab dah lama tak makan. Eh motif puji masakan sendiri? Tapi trust me, it is so easy to make this pancake as ABC! Pejam mata pun semua orang boleh punya and I don't brag :)



Lempeng Kelapa dengan Sambal Sotong Kembang (yang dalam Yong Tau Foo tu :D  )




Resipi Lempeng Kelapa (Peknga Nyioq)

Bahan-bahan
Tepung Gandum
Isi kelapa parut
Secubit gula
Sedikit garam
Air


Cara-cara
1.Gaulkan tepung, kelapa parut dan air sehingga menjadi bancuhan.
2.Masukkan sedikit gula dan garam sebagai perasa
3.Panaskan kuali leper dan letak butter
4.Masukkan 1 senduk bancuhan tadi dan ratakan bancuhan di dalam kuali menggunakan jari untuk jadi bulat
(Kalau guna senduk nanti bancuhan akan melekat di senduk, better guna jari tapi perlu extra carefull)
5.Siap untuk dihidang bersama susu pekat ataupun sambal.



Selamat mencuba!



2 comments:

Cik NurulZaty said...

suka jugak peknga ni..
tok selalu buat.
lgi best cicah ngn gulai ikan ~ hee

a's said...

#Cik NurulZaty
kan kan....mudah ja buat ni,semua pun boleh buat.
semalam makan dgn sambal n gulai! tp suka sambal lg :p