03 May 2011

Day 14

sorry for the late update

2nd May 2011

Woke up like usual,and planning not to cook since there is plenty of leftover of briyani and ayam bakar. So I ate briyani for lunch.


While online at the front living hall like usual,suddenly I saw something like rope that was hanging and moving left and right. I could not see it clear because of the day curtain that blocking my vision.


With courage and confident,aku cuba selak day curtain tu dan sah itu ULAR! Size ular tu lebih kurang besar ibu jari aku jugak warna hijau gelap.


Tanpa membuang masa aku berlari ke dapur ambil penyapu. Only the broom that came out from my mind on that time! Lupa nak ambil spray sabun or anything acidic. Aku pun katok-katok ular tu dan ular tu pun jatuh ke lantai porch. Masa tu aku still dalam rumah,terus aku tutup semua tingkap dan juga pintu.


Takut kalau-kalau ada konco-konco dia datang buat 'site visit' pulak.


Dalam beberapa saat aku nampak ular tu dah menular ke bawah kereta ibunda yang baru tu. Hah,lagi aku takut! If ibunda nak naik kereta,buatnya digigit oleh ular tu mau ke nahas?


Aku mula berfikir nak buat apa...Lepas dah simpan penyapu di dapur,aku usha ular tu lagi dari tingkap.Dia dah masuk bahagian enjin kereta pulak dan keluar ikut lubang-lubang apa benda entah orang panggil yang depan kereta tu.


Aku ingat nak shoot gambor ular tu,jadi aku bukak tingkap perlahan-lahan,tak sangka ular tu ada sixth sense! Dia toleh dan pandang tepat ke arah tingkap yang aku nak bukak!!!! HEBAT WEH!!

ce nengok mata dia! direct to my eyes (my SE Vivaz Pro behind the window okay!)
baik punya port!! Lama pulak tu dia bertenggek di situ!!


Aku pun tutup balik tingkap tu. Tengok dari jauh saja apa ular tu mampu buat. Lama sangat aku nak tunggu ular tu keluar dari kereta ibunda tu.


Lastly,masa ibunda balik sekolah dan parking kereta di porch depan rumah at the right wing,aku berlari laju ke arah ibunda dan bagitau ada ular di porch left wing. Jangan pergi dekat dengan kereta baru tu. Kebetulan ayahanda outstation semalam,jadi I have to be 'man' in house!

akhirnya keluar dari kereta and going somewhere after dengar bunyi enjin kereta di porch wing sebelah


Aku kunci rapat setiap pintu dan tingkap di rumah.


Malamnya pula bawa ibunda keluar makan. Kemudian layan TV. Oh hampir terlupa,aktiviti harian hari ini ialah menonton The Amazing Race 18 di AXN marathon dari tengah hari sehingga pukul 8.10pm dan sambung tengok Top Chef. Lepas tu baru keluar makan. HA-HA



Itu sahaja laporan untuk hari ini.Done with Day 14

8 comments:

Wahida Shukeri said...

beraninye kamu anna....

iela_fadila alias said...

seram weh !

Nies Hanna said...

wehh..takut la dengan ular..huhu..kalau kami dah call 999..hahah, walaupun sebesar ibu jari..tapi mcm pnjg ja

a's said...

#Wahida Shukeri
Alhamdulillah,ular takut dia sengat je..berani la lagi..tapi kalau jumpa tikus harap maaf la nak ambil gambor cmni. dah lari hujung dunia kot :P

a's said...

#iela_fadila
yes!! Dah la dia almost masuk dalam rumah and tingkap tu just nice saja sebelah tempat aku online.huhuhuhu

a's said...

#Nies_hanna
hahahaha....kalau ular sawa nak masuk rumah,mungkin akan dipertimbangkan nak call 999.tapi sementara nak sampai tu sempat dia telan kami dulu!! Baik bunuh sendiri saja...


yes,ular tu size kecil tapi panjang!!

fanafanny said...

geli!! i hate snakessss!!!!

a's said...

#fanafanny
hahahaha...ni syiok kalau main2 dengan ular ni sebab kecik,tapi bisa maintain bisa