21 July 2011

Pengalaman: Engine Kereta Mati

Ini sebab utama ayahanda nak beli kereta baru.Kelisa gua buat hal harini. Macam-macam hal kau kan!



Petang semalam ayahanda dah cakap battery kelisa dah weak,nak hantar workshop. Since itu ayahanda kena pergi outstation pulak harini sehingga jumaat,makanya memang tak ada masa dan kesempatan nak berbuat demikian.


Early at 6am aku dah dikejutkan oleh ayahanda untuk pergi hantar ayahanda ke pejabat. Pukul 7 am kitaorang dah bertolak masuk highway dan straight to the office. Dalam kereta memang aku rasa macam tak sedapp hati. Rasa macam ada orang tahan-tahan dada aku dengan bantal dan rasa serba tak kena.


Aku dok fikir, "What if nanti OTW balik kereta ni mati tengah jalan?"


Memang itu perkara paling aku takut sehinggakan ayahanda ajak breakfast di tempat paling ngetop di Alor Star ni pun aku cakap tak nak! Ayahanda tanya dua kali okay,sebab tak pasti dengan jawapan negative aku tu.


Dalam perjalanan pulang,memang aku tak sentuh gear langsung. Direct break dengan gear "D" sahaja. Tak nak macam-macam sebab takut tak jalan. Nak nak pulak time lepas lampu merah di traffic light. Ya Allah!


Harini aku rasa aku drive paling berhemah sekali,memang aku tak pecut sangat dan ikut jalan biasa sebab in case if kereta mati tepi jalan boleh ambil cab or bus.


Rasa jauh sangat nak sampai rumah,sesak nafas belum habis!


Lastly Alhamdulillah sampai jugak dan aku parking dekat garage mommy monster. Kira tu bukan territory untuk kelisa lah sebab kelisa anak tiri parking luar rumah je tak muat ;'[


lokasi penggambaran BUKAN di rumah aku :D


Tapi disebabkan kelisa 'demam' aku parking kejap dekat garage tu sebab nak test apa yang patut. Kadang-kadang tangan aku ni macam ada kuasa ajaib jugak dapat baiki barang contoh macam motor blender dekat dapur tu. After few Bismillahirrahmanirrahim and godek-godek sikit dah sihat untul now.Alhamdulillah berkat mintak tolong dengan Allah tu.


But for kelisa,memang tak berjalan cara aku tu. Makanya aku give up dan masuk rumah.


At noon,aku test lagi. Tak berjaya jugak. So,aku decide nak pergi kedai makan area rumah aku ni nak beli lunch dan reload topup kejap. Masa stop di kedai topup aku tak matikan engine sebab turun kejap ke tapi di kedai makan tu aku tutup la semua siap parking baik punya tepi jalan bawah pokok sebelah traffic light.


Tengah tunggu Nasi Ayam Hainan di-tapau,aku pun dok fikir-fikir nak beli makanan apa lagi sebab aku ni kan buruk lantak.HAHA.


Dah siap makanan,aku pun balik ke kereta dan mau pulang.


Sekali.................................................................


Nak start tak boleh,battery kong terus!! Nangis weh nangis!! (tipu lah aku nangis betul-betul), Berpeluh jugak aku try start engine tu. Masa tu rasa panas dalam panas luar la kata kau! Lepas tu aku senyum,

"Alhamdulillah,akhirnya jadi jugak dekat aku harini. Nasib baik dekat area-area rumah saja. Ce dekat Alor Star,mau aku menangis keliling bandar!"


Lepas tu apa lagi aku rembat segala barang yang penting dalam kereta tu eg: smart tag,kunci kereta,handphone,purse,makanan. Mulalah ekspidisi berjalan menapak menggunakan kudrat kaki daripada Illahi ke rumah di bawah sinaran UV panas terik!


Dah sampai rumah,baik punya sweating sekali baru aku ingat yang kunci rumah tertinggal dalam dashboard! NICE ONE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Nak maki diri sendiri pun tak guna,jalan kaki ke tempat kejadian balik dan ambil kunci seterusnya balik ke rumah. Ini memang boleh buat aku kurus!! Dah la 7 hari setengah dah aku tak makan nasi sebab tak selera langsung,memang kurus sangat hari ni. Macam model tak cukup zat a.k.a aneroxia ! *okay boleh muntah dalam baldi tepi kerusi masing-masing sekarang*


Seriously I need SUPERMAN right now!! Nampak gaya macam kelisa tu bakal dihumban ke dalam sungai,tak cukup sungai di Kedah kita humban dalam Sungai Pahang pun bolehhhh.. Jual pun takde nilai,dah bayor habis lama dah,makanya kita buang jelah ye. Buat sakit hati den yo!!


Petang tadi pakcik-pakcik aku memainkan peranan tolong recharge battery guna jumper so that boleh bawak balik rumah kereta tu. Sempat sampai dekat garage mommy monster je,terus dah habis battery langsung. Merasa lah aku tolak kereta sorang-sorang sebab mommy monster punya backbone dah tak okay tak boleh tolak-tolak ni.


Hoih,pengalaman kedua tolak kereta! Tapi kali ni lagi disaster.


Okay I want my new car by hook or by crook right now!!



puas dah membebel.thanks



p/s: Bunda Aisyah dah message tanya bila mau ketemu...I want to meet both of 'em but dunno how and when! Aritu dah tak sempat,mintak-mintak kali ni boleh la. Amin! She is so adorable and irresistible macam nak gigit-gigit! *okay over pulak,bye!*

4 comments:

iela_fadila alias said...

muahaha,tinggal kunci dalam dashboard tu yg xtahan tu......
mmg disaster..wuwu

a's said...

#iela_fadila alias
huaaaaaaaaaaaaaaaa...tension aku semalam!!! berpeluh mcm merentas desa versi tengah hari rambang.kurus kurus!!

Cik NurulZaty said...

hahaha~ sabor je la eh anna
xpa2..pngalaman
dari i yag masih takot utk pegang stereng kereta...hihi

a's said...

#Cik NurulZaty
berat woh tolak kereta,dh la nak naik bukit.menangis!! ini memang pengalaman terbaikkk dlm hidup!


haha,jgn takut la.once u dh boleh drive nothing is impossible.oh yeahhh :D