27 May 2012

Quiz Kecek Kelate

Ya Allah,it has been like ages I never get connected with the net!! Actually it almost 4 days already :'( 
The big problem here is, only  few rooms at my block that cannot get wifi connection. We assumed that it was router that make this problem. Tension gue macam ni!! Mesti ada muslihat disebalik ketiadaan connection ini kan? Nak suruh gue study dengan tekun lettew -______-"


Since tak dapat online via laptop,terpaksa online pakai BB dan sumpah tak puas! Oihhh bikin panas line,macam nak beli tablet pulak gua rasa. Ceh cakap banyak macam banyak duit sangat.


Haritu sek-sek ambo dekat Gombak tu post something dekat Facebook.Sort of like a quiz,belajar bahasa Kelate. Diaorang suruh Waniiee (kawan aku yang memang akan cakap Kedah pekat liao walau dimana beliau berada,tabik spring!!). Lepastu diaorang suruh aku jawab jugak.


And my score is 9/10, meanwhile Waniiee's 7/10..
Jangan pandang enteng orang Kedah ni baq hang....hihihi



Here are the questions,selamat menjawab!


SELAMAT MENJAWAB FINAL EXAM BHSA KLATE..
jgn meniru ye siap hantar ..
dpt jawab yg n blh nk jd menantu org klate ..

1.Daba baju gumbey soyok ghabok...
A. Kolar baju Melayu koyak rabak
B. Butang baju Melayu patah 2
C. Si baju hijau sedang bertugas
D. Baju bundle 2 helai 5 ringgit

2.Mamoh woh topoh bowoh ghetok...
A. Memakai terompah yang retak
B. Makan buah bawah almari
C. Kunyah epal bawah jambatan
D. Kunyah jambatan sehingga retak

3.Buh pelepong nga khropeh aye dale lonjok...

A. Simpan tea Boh dan ayam dalam pelampong
B. Simpan hati dgn isi ayam dalam mangkuk
C. Ayam den lapeh
D. Isi paru-paru dgn tulang ayam dalam mangkuk tingkat

4.Skeleng belana daley celeng...

A. Duit banyak dalam dompet
B. Syiling berlambak dalam tabung
C. Kumpulan Wang Simpanan Pekerja
D. Wang melimpah atas siling

5.Cha sumbak,air beladong pah katah jemoghey...

A. Longkang tersumbat,air melimpah sampai anjung rumah
B. Sami buddha order tauhu sumbat & jus buah
C. Parit tersekat,air melimpah ke dalam rumah
D. Rumah kos rendah hadapi catuan air

6.Teykedaghoh sekuk liuk atah balasoh...
A. Curi wang dalam tabung surau
B. Makan biskut lemau di surau
C. Biskut Tiger punca darah tinggi
D. Santap biskut kering di masjid

7.Gatih teksi deghah gak,loghak ni...

A. Pandu teksi laju sikit,ade hal ni
B. Kayuh basikal kejar teksi
C. Kayuh beca laju sikit,nak cepat ni
D. Teksi beroperasi tanpa meter

8.Duk cokoh bley-bley behey beledo...

A. Lepak-lepak sambil makan puding
B. Duduk sambil makan agar-agar
C. Tony Blair menari ballet
D. Bersembang bla-bla sambil dengar lagu balada

9.Selok doh ko nyeylo?

A. Jendela dah kunci belum?
B. Pengsan di jendela
C. Awas penyeluk saku
D. Tingkap dah tutup ke?

10.Koho do'oh goli kudo bola...

A. Goalkeeper mengambil sepakan gol
B. Kuda dari N.Sembilan yang geli bermain bola
C. Penjaga gol menggeletek kuda
D. Perlahan sgt penjaga gol tendang bola


 
 credit to Nik, Dean,Nini & Mimi :) 
 
 
 
 
 
p/s: Selamat Pengantin Baru Syidee & Awin :) Barakallahumafikum....

2 comments:

Useriez said...

1. A

2. C

3. D

4. B

5. A

6. B

7. C

8. B

9. A

10. D

Cik NurulZaty said...

haahahah..

aku nak baca pun tersekat2..camne nk jwb kuiz..

satu pun takgtau apa.haha