01 August 2011

My Ramadhan Tips #2

Disclaimer: This is just another way to remind myself about things to do during Ramadhan and feel free to read for your own references in future.


#Bersederhana ketika membeli juadah di Bazar Ramadhan

Ini memang semua orang pun susah nak kawal nafsu nak beli semua jenis makanan kan? Hihihi..Same goes with me,sebab tu petang-petang TAK AKAN mengunjungi bazar ramadhan. Tugas tu awal-awal dah pass ke tangan ayahanda.


And tugasku petang-petang ialah jadi tukang sibuk di dapur bersama ibunda.Kalau hari cuti tak stress sangat sebab ibunda cukup rest semua,tapi kalau hari bekerja memang kena tadah telinga kena bebel :D Biasalah orang tengah letih,sabar jela. Kalau aku pun nak bebel jugak sebab letih lepas tu kena masak some more.


Islam mengajar kita untuk bersederhana,so kalau nafsu nak makan macam-macam makanan sangat,try cakap dengan diri sendiri

"Esok masih ada,esok pulak kita beli makanan tu"


Happy fasting. Jangan membazir :)




Assalamualaikum.... (tak jawab berdosa,kalau jawab dapat extra 'marks' hihihi)

1 comment:

Danial Ikhwan Jaafar said...

benar tu. sekali sekala borong mungkin okay. tapi hari2 borong..takde beza sangat ramadhan kita dengan bulan2 biasa.