28 August 2012

Asam Pedas Melaka

Semalam bermulalah hidup berseorangan di rumah. After a month I am not cooking for lunch,the routine finally started yesterday.

So I have cooked Asam Pedas Melaka my favourite. It was my first time cooking this but it turned out good. Not as savory as my mom's cook actually but still it can be eaten by moi..Luls 




Resipi Asam Pedas Melaka
resipi diolah dari sini


Bahan-bahan:
Ikan pari, ikan parang, ikan terubok dll – aku guna ikan tongkol :)
1 batang serai, dititik
4-5 tangkai daun kesum (atau daun limau purut)
Air asam jawa (ikut kesukaan individu)
Kacang bendi / terung hijau atau ungu
Sedikit minyak untuk menumis
1 sudu besar gula
garam secukup rasa

Bahan Kisar:
15-20 tangkai cili kering – direbus sebelum dikisar
½ sudu teh jintan manis (ditumbuk)
½ sudu teh jintan putih  (ditumbuk)
5 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
1 inci halia


Cara-cara:
1. Panaskan minyak, tumis bahan kisar dan serai hingga wangi dan keluar minyak.
2. Masukkan air asam jawa dan ikan. Masak hingga mendidih.
3. Masukkan kacang bendi /terung, garam dan gula secukup rasa.
4. Apabila kacang bendi/terung sudah lembut dan ikan telah masak, angkat dan hidangkan.


Selamat Mencuba!

No comments: