29 August 2012

Kek Lapis Masam Manis

Masuk raya kali ni,dah 2 kali buat kek lapis masam manis ni. First trial, menjadi tapi kek mebjadi lembik di tengah sebab salah teknik mengkukus. Biasalah first timer from a newbie.


This year Alhamdulillah success tapi disebabkan layer paling atas tu siap pun dah almost nak masuk sahur, aku dah malas nak tunggu lama-lama jadinya ada 1/4 bahagian tu lembik sikit. tapi layer bawah still boleh makan.


Ternayata nak buat kek lapis ni memerlukan tahap kesabaran yang jitu,tak boleh setengah jalan..Dan kek kali ni terkurang perwarna hijau pulak -______-" ingatkan dah cukup sebab aku tertuang agak banyak masa tu,bila kek dah siap tengok tak menarik pulak warna hijau tu. Pasrah -____-




 Resipi Kek Lapis Masam Manis  

Bahan-bahan

250g butter
5 biji telur
1/2 cawan gula (*tambah jika Kaya tidak cukup manis)
1 tin kecil kaya
1 sudu kecil serbuk penaik(baking powder)
1 3/4 cawan tepung Biskut Marrie (biskut Marrie yang dihancurkan)
1 sudu kecil vanilla essence
Green and yellow coloring
Hawflakes secukupnya


Cara-cara
  1. Pukul mentega hingga kuning 
  2. Masukkan gula* dan pukul sehingga sebati
  3. Masukkan telur satu persatu dan pukul hingga kembang
  4. Masukkan kaya, baking powder dan vanila. Pukul lagi.
  5. Masukkan tepung biskut Marrie dan kacau perlahan-lahan.
  6. Bahagi adunan kepada 2 bahagian. 1 bahagian di masukkan pewarna hijau dan satu lagi bahagian di masukan pewarna kuning
  7. Lapis adunan warna hijau dulu bila separuh masak susun kan hawflakes di atasnya. 
  8. Kukus lapisan pertama di dalam periuk pengukus dan pastikan anda menutup bekas acuan kek anda dengan aluminium foil sebelum menutup periuk pengukus dengan penutup bagi mengelakkan air hasil dari stim tersebut jatuh ke atas kek dan menyebabkan kek menjadi lembik.
  9. Kemudian, masukkan adunan warna kuning dan apabila lapisan kek sudah separuh masak susunkan hawflakes di atasnya.
  10. Ulang langkah 7-9 sehingga adunan habis.
Estimate duration to complete baking (2-3 hours)



Selamat Mencuba! 

2 comments:

Sang Harima said...

Seari ni selalu je pos pasal makanan.Ejas la sekali yang real punya. Asyik gambar je, geram jugak kita kita yang tengok ni.

a's said...

#Sang Harima
bukan sehari la,tapi seminggu!!
Maaf la encik,kek ni dah habis sold out..tinggal kek batik je.hihihi jemput mai rumah!